Contact en meer...
Sfeerbeeld Toptakenwebsite gemeente Helmond
  • Door Thijs Link
  • Geplaatst op vrijdag 23 december 2016

Nieuwe Toptakenwebsite gemeente Helmond live

Op maandag 19 december 2016 is de nieuwe gemeentelijke website van Helmond online gegaan. Een website die de online dienstverlening aan inwoners, ondernemers en bezoekers van Helmond moet verbeteren. Seneca realiseerde de nieuwe website op basis van het CMS Smartsite.

 De afgelopen jaren werd de gemeentelijke website een soort 'vergaarbak' van allerlei informatie, terwijl het merendeel van de bezoekers voor veelal dezelfde informatie komt. En juist die informatie werd niet snel en makkelijk gevonden door het grote aanbod aan pagina's. Om ervoor te zorgen dat website-bezoekers sneller en makkelijker de juiste informatie vinden, is de website rigoureus aangepast.

Andere vormgeving, minder pagina's en minder jargon

Wat als eerste opvalt is de nieuwe vormgeving. De meest gevraagde/gezochte onderwerpen is te vinden in 5 blokken op de homepage. Afhankelijk van de vraag/behoefte veranderen deze onderwerpen. Iedere doelgroep heeft een eigen 'homepage', dus ondernemers vinden onder het kopje 'Ondernemer' de voor hen relevante onderwerpen. Onder 'Bestuur' is alle bestuurlijke informatie te vinden.

Blijven monitoren

Daarnaast is het aantal pagina's drastisch verminderd van zo'n 1.500 naar zo'n 500. Daarbij heeft de gemeente onderzocht welke onderwerpen aansluiten bij de behoefte van onze bezoekers. Helmond blijft dit wekelijks monitoren, zodat de website altijd de meest gevraagde informatie toont. Ook het taalgebruik is aangepast; kortere zinnen en minder moeilijke woorden. Verder is de website responsive; dit betekent dat de website goed te gebruiken is op een mobiele telefoon of bijvoorbeeld een tablet.

Smartsite Toptaken

De vernieuwde website is een zogenaamde toptakensite. Bezoekers komen namelijk op de website om een specifieke taak uit te voeren: een rijbewijs aanvragen, een paspoort vernieuwen, een vergunning aanvragen of een melding doen bijvoorbeeld. De gemeente wil haar digitale dienstverlening verder optimaliseren en de toptakensite is daarvoor een vereiste. De website wordt daarbij aangedreven door het content management systeem (CMS) Smartsite.

 

Dit artikel is gebaseerd op de oorspronkelijke berichtgeving van de gemeente Helmond

Social Media

Nieuwsbrief

Laatste Nieuws